Zzp stress: je gedrevenheid, passie en enthousiasme zorgen ervoor dat je te weinig ontspanning neemt

Ben jij zzp-er en herken je de gedrevenheid, passie en het enthousiasme die daar bij horen?  Dit zijn 3 primaire eigenschappen van de inzet van zzp-ers: zij staan voor hun eigen bedrijf! Je draait je bedrijf vanuit je verlangen iets moois aan de wereld bij te dragen, je werkt met je hart en vanuit je eigen kracht. Als zzp-er leg je vaak je ziel in je bedrijf en heb je het zelf voor het zeggen.

Op eigen kracht en van alle markten thuis

Maar je moet wel van alle markten thuis zijn: je kernbusiness, je administratie, je marketing, en je netwerk. Alles in je bedrijf wordt door jou geregeld en geïnitieerd. Dit vraagt een sterke innerlijke motivatie, discipline en doorzettingsvermogen. De financiële verantwoordelijkheid ligt voor de volle 100% bij jou. Dat legt een extra druk op je en vraagt moed.

Privé-leven

Daarnaast heb je ook nog je privé-leven, voor veel mensen met mantelzorg of kinderen daarbij. Zeker in de drukste fase van je leven: als je nog je leven aan het opbouwen bent, met jonge kinderen, een flinke hypotheek, of een relatie om te onderhouden, is het vaak een hele klus om dat allemaal met elkaar te verenigen, op een manier dat je ook nog kunt genieten van wat je doet en er plezier bij hebt. Afstemmen op je eigen verlangens, en die als leidraad nemen, schiet er dan vaak bij in.

Anderen werken als zzp-er en zijn alleenstaand. Voor veel mensen is het dan de uitdaging om voldoende aanspraak te hebben om energie en inspiratie te behouden! Dan kan het enorm helpen als je een structuur hebt waarin je ook andere zelfstandigen regelmatig kunt ontmoeten om ideeën uit te wisselen, je onzekerheden en twijfels te spiegelen en vol goede moed

Neiging hard te werken: interen op je energie

Wat ik vaak hoor van zzp-ers is dat de neiging om hard door te werken groot is, waardoor er onvoldoende ruimte overblijft om tijd te nemen voor inspiratie door anderen en sociale contacten, waardoor je energievoorraad neigt leeg te raken. Als je geneigd bent al je energie in je werk te steken, is de kans op een burn-out groot, en dat is nou net wat je als kleine zelfstandige niet kunt gebruiken! Het is lastig om een prettige balans tussen rust en actie te vinden.

Deze balans is te bereiken vanuit een stevige basis waarin denken, doen en voelen met elkaar geïntegreerd zijn.

Inspiratie om duurzaam aan je stress te werken en te weten waar je heen wilt met je bedrijf

Zoek jij als zzp-er mogelijkheden en inspiratie om meer in balans te komen m.b.t. je dagindeling, contact met anderen, werkdruk, en ontspanning, en wil je zorgen dat je stress-niveau – door alle verantwoordelijkheden – lager wordt?

Dan helpt het om bewuster te gaan voelen wat je zo ‘voort drijft’ en ‘hoe en wanneer de rem daarop mag’.

Maar dat is maar één kant van de medaille! Het helpt óók enorm als je je goed bewust bent van waar je heen wilt: als je weet wat jij aan talenten hebt en hoe je die in wilt zetten om bij te dragen aan de samenleving, hoe jij je missie wilt leven. Dat vraagt dat je wat langer je eigen ontwikkeling wat bewustere aandacht geeft.

Wil jij ook meer ontspannen en met meer plezier je leven leiden én meer helderheid krijgen over waar jij heen wilt?! Dat kan met individuele coaching of in een jaarprogramma met een kleine groep.

Individuele coaching of haptotherapie

Dan helpt het wellicht om eens met iemand anders samen te kijken hoe jij je balans vindt in alle drukte. Coaching kan daarbij helpen. Bij mij in de praktijk ligt de nadruk om het bereiken van een voor jou passende balans tussen voelen, denken en doen. Dit kan in de vorm van losse individuele haptotherapie- of coachingssessies.

Jaarprogramma ‘Duurzaam in balans’

Wil je het duurzamer aanpakken, en leren die balans in jouw leven als zzp-er helemaal vanzelfsprekend te behouden, dan is het jaarprogramma ‘duurzaam in balans’ een goede coachings-mogelijkheid. Je kunt dan een heel jaar af en toe een dag vrij houden om echt met jouw balans aan de slag te gaan in een kleine groep.  waarmee je met een evenwichtiger levensinvulling een gezonde basis onder je bedrijf kunt leggen.

In dit programma zorgen we dat je beter met je werkdruk en stress-factoren om kan gaan, zodat je meer energie over houdt, en minder stress en uitputting ervaart. Je leert te balanceren. In het duurzaam in balans programma is er ook volop ruimte om stil te staan bij waar jou talenten en missie liggen met behulp van Het Talentenspel.

Daarnaast heb je een ‘buddy’ met wie je tussendoor kunt sparren en een check up kunt doen, zodat je elkaar zo nodig kunt steunen of een spiegel kunt voorhouden.

Je gevoel, je beleving, en je drijfveren

We staan stil bij alle niveau’s van je levensbalans: je gevoel, je beleving vanuit je hart, je innerlijke drijfveren en bezieling. Zodat je je bedrijfsvoering steeds meer gaat bouwen op basis van je innerlijke drijfveren. Je bedrijf wordt dan een uiting van jouw essentie, terwijl je in balans blijft en plezier en geluk je energiebron zijn om je potentie in je bedrijf tot uiting te brengen.

Samen

Doordat je in het programma voor langere tijd over en weer door anderen kunt laten inspireren, word je gestimuleerd om een gezonde levensbalans gaandeweg in je leven in te bouwen. En als je neigt weer te vervallen in oude patronen, is de groep er om je te helpen bij te sturen, je ei kwijt te kunnen en mee te sparren. Zo leer je ook mensen kennen met wie je blijvend contact kunt houden en die op de zelfde golflengte zitten, zodat je netwerk op een diepgaande manier wordt uitgebreid.

Wil je meer weten, leren van elkaar, elkaar inspireren, bevestigd worden door je groepsgenoten, en dat alles in een veilige persoonsgerichte omgeving, kijk dan verder bij de uitgebreidere informatie over langdurige begeleiding van je persoonlijke ontwikkeling: het jaarprogramma voor duurzame balans!