Je voelt dat het werkt!
Last van stress of een burnout?
Je loopt vast, je zit niet lekker in je vel en je piekert je suf. Je zit veel in je hoofd, of wordt soms overspoeld door emoties. Haptotherapie brengt denken, doen en voelen bij elkaar. Daardoor krijg je ruimte, ga je dingen anders doen in het dagelijks leven en ga je weer je eigen koers varen. Dat laat ik je met haptotherapie ervaren in gesprekken, ervaringsoefeningen en door je aan te raken terwijl je ligt op de behandelbank.
Je zult weer meer rust ervaren, komt dichter bij je gevoel, en krijgt weer meer energie. Na verloop van tijd ga je weer met meer plezier door het leven!
Herken jij je hierin en zoek je hulp? Dan kun je je hier meteen aanmelden.
Haptotherapie: een luisterend oor en betrokkenheid
Als je hulp zoekt, is een luisterend oor en betrokkenheid van je therapeut het belangrijkste wat je nodig hebt. Je wilt gehoord en begrepen worden bij datgene waar jij mee worstelt. Als haptotherapeut ben ik precies opgeleid om jou dat luisterend oor en die betrokkenheid te bieden. Betrokkenheid en bevestiging vormen de basis van waaruit je goed geholpen kan worden. Het contact in haptotherapie is altijd persoonlijk, het aanbod precies op maat voor jou.
Haptotherapie sluit aan bij jou, en bij datgene waar jij op dit moment mee zit. Binnen de haptotherapie noemen we dat affectieve bevestiging. Je kunt je problemen pas oplossen en als mens groeien als je het gevoel hebt dat er werkelijke aandacht voor jou is!
Tips en handvaten
Natuurlijk heb je in eerste intantie behoefte aan tips en handvaten om weer in balans te komen. Als je uit balans bent, zoek je allereerst naar een snelle en praktische oplossing. De meeste mensen willen snel van hun klachten af en willen een snelle en goede oplossing. Je wilt tips hoe je het anders kunt aanpakken. In de sessies is daar ook ruimte voor, en hier kun je mijn eerste tips vast bekijken.
Haptotherapie biedt meer: balans in voelen, denken en doen!
Meestal is er bij stress en gebrek aan balans méér nodig: je wilt een vanzelfsprekender, blijvender verandering waardoor je je beter voelt, relaxter bent, en weer meer plezier beleeft. Als je het gevoel hebt de juiste plek gevonden te hebben bij de haptotherapie, je verhaal hebt gedaan, en een aantal tips hebt kunnen toepassen, dan wordt het ook belangrijk om aan die betere en duurzamere balans te werken. Dat kan door bewust stil te staan bij jouw balans tussen voelen, denken en doen in je leven.
Voorkomen burn-out
Haptotherapie biedt geen tijdelijke oplossing, of symptoombestrijding. Het helpt je om te ontdekken hoe jij die betere balans tussen voelen, denken en doen duurzaam kunt bereiken door je als mens te ontwikkelen, zodat – in geval van burn-out of overspannenheid – een (tweede) burn-out voorkomen kan worden.
Je leert beter richting te geven aan je leven: meer passend bij jou, en meer in verbinding met je gevoel. Dan kun je toekomstige situaties in je leven ook beter aan, met vertrouwen in jezelf en met meer zelfbewustzijn.
Praten EN ervaren: uit je hoofd, in je gevoel!
Veel mensen zeggen dat ze in hun hoofd wel weten hoe het moet, maar dat het ze niet lukt om het in de praktijk te brengen. Door de verschillende werkvormen in de haptotherapie valt het kwartje meestal wel: als je eenmaal gevoeld hebt hoe het bij jou zit, ga je je ervaringen snappen en leiden de ervaringen die je in de sessies op doet tot anders omgaan met situaties in het dagelijks leven.
Gevoel en beleving in het gesprek
In de gesprekken in de sessies staan we bewust stil bij jouw gevoel: we praten in de gesprekken niet alleen óver je problemen, maar geven aandacht aan jouw gevoelens en jouw beleving tijdens het gesprek en in situaties die je in het dagelijks leven hebt meegemaakt. Tijdens het gesprek staan we ook stil bij wat je in je lichaam kunt ervaren aan gevoelens.
Deze gevoelens helpen je te zien hoe jij met jezelf omgaat en hoe de wereld bij jou binnenkomt. Als je je die gevoelens meer bewust wordt, ga je ineens begrijpen wat ze jou te vertellen hebben, en hoe je dingen gemakkelijker kunt doen in overeenstemming met je gevoel.
Bewust voelen in ervaringssituaties
En dat is nu juist wat Haptotherapie zo geschikt maakt om weer in balans te komen: bij haptotherapie ‘praat je niet alleen maar’ met iemand, we staan echt stil bij je gevoel, zodat je het kunt gaan beleven. Dat doen we ook met ervaringssituaties die je duidelijk maken hoe jij eigenlijk met dingen omgaat. Zo ja je bijvoorbeeld ontdekken dat het voor jouw gevoel veel kan uitmaken of je voor of achter iemand staat, naast iemand staat, of wat meer afstand tot elkaar neemt.
Ook ga je ervaren dat het uit kan maken of je ‘veilig naast iemand zit’ of dat het ‘juist spannend kan zijn, als je vol in het zicht staat’: door het te voelen en lijfelijk te ervaren, komt het besef hoe je dingen kunt veranderen en hoe je kunt groeien veel krachtiger bij je binnen. De aandacht naar het voelen in plaats van het denken! Ik ben als haptotherapeut geschoold om jou ervaringssituaties op maat aan te bieden.
Aangeraakt worden op de behandelbank
Het ontdekken van waar jouw moeilijkheden en mogelijkheden liggen in het voelen en het omgaan met gevoelens en emoties, kunnen we in de haptotherapie ondersteunen door je aan te raken terwijl je ligt op de behandelbank. Als je op de behandelbank ligt en wordt aangeraakt, helpt dat je te herkennen wat jij lastig vindt, en wat jou helpt om te groeien.
Aanraken kan je helpen om je gesteund te voelen, om je veilig te voelen, en om tot rust te komen. Aangeraakt worden kan ook gevoelens bewust maken die je ‘veilig’ had weggestopt, maar die jou ondertussen wel blokkeren. Door deze gevoelens bewust te voelen worden ze hanteerbaar, kun je ze dragen, en hoeven ze je niet meer te overspoelen. Vaak verdwijnen ze helemaal.
Het kan ook zijn dat het aangeraakt worden een eng idee is voor je. Als dat voor jou zo is, werken we eerst aan veiligheid en vertrouwen in de aanraking, zodat jij gaandeweg vertrouwen kunt opbouwen. Als iemand je op een voor jou passende manier aanraakt, helpt dat je om steviger in het leven te staan.
Dit is haptotherapie
Bij welke klachten en vragen?
Mensen die bij de haptotherapeut komen, komen onder andere met de volgende klachten en situaties:
- stress en burnout klachten
- angst
- somberheid en depressie
- lichamelijke klachten (chronisch of zonder medische verklaring)
- teveel in je hoofd zitten
- moeite met voelen
- last van onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen
- persoonlijke ontwikkeling
- relatieproblemen
- rouwverwerking
- zingeving
Via deze link kun je de ervaringen van anderen lezen! of ga direct naar Contactformulier.
Waarom zou je juist voor haptotherapie kiezen?!
Er zijn veel manieren van begeleiden waarbij je oefeningen krijgt om je lichaam weer meer te voelen, soms met meditatie, soms met lichaamswerk en soms met massage of mindfulness. Iedere begeleidingsvorm legt weer een andere nadruk.
Leren in het contact met de ander
Het waardevolle van haptotherapie is dat je hierbij juist kunt leren in het contact met de ander: zowel in het contact op afstand als in het directe contact van de aanraking. Haptotherapie is een ontmoeting van mens tot mens tussen cliënt en therapeut, waarin je beleeft en ervaart wat contact met de ander met jou doet. Dat maakt de begeleiding juist zo krachtig: ook in het dagelijks leven ontstaan problemen vaak in het contact met anderen, onder druk van de buitenwereld.
Dit kan zijn in de thuissituatie, binnen je familie, je netwerk of op het werk. Vaak vergeten we dat de buitenwereld ons juist ook kan ondersteunen, bevestiging en erkenning kan geven. Dan helpt het als het je weer lukt om je open te stellen voor die hulp van buitenaf. Dit kun je goed leren met haptotherapie, zodat je de dingen die je tijdens de sessies leert ook goed in het dagelijks leven kan toepassen.
Betrokkenheid en bevestiging
De haptotherapeut is geschoold om je te helpen stil te staan bij jezelf en je te helpen je bewust te worden van wat je voelt, hoe je daarmee omgaat, en hoe je gevoel je kan helpen in al die lastige situaties in jouw leven. De haptotherapeut is goed in ondersteunen en begeleiden vanuit gevoeld vertrouwen. Zij of hij schept een veilige omgeving, waarin je ook moeilijke gevoelens voor jezelf een plek kan geven, ondersteund vanuit de betrokkenheid van de haptotherapeut. Dit wordt door velen als persoonlijk en heel erg prettig ervaren.
Thema’s in haptotherapie
Verschillende thema’s kunnen tijdens de sessie aan de orde komen, die iets vertellen over hoe jij met jezelf en met de wereld om je heen omgaat. Als je meer voeling met deze thema’s krijgt, kun je ook steeds makkelijker in het dagelijks leven herkennen wat bepaalde situaties met je doen, wat die voor gevolgen hebben voor jou en hoe je er mee om wilt gaan:
Ont-moeten – Contact – Geraakt worden – Voelen – Beleven – Ervaren – ik en de ander (ik-jij-wij) – Affectieve gevoelsmatige ontmoeting – Je voelen groeien – Gezien en gerespecteerd worden – Jezelf als goed ervaren – Je bevestigd voelen – Ruimte voor jezelf ervaren – Ruimte innemen – Je grenzen voelen – Je grenzen aangeven – Groeien en in beweging komen – Ontdekken wat je nodig hebt, zelf kunt doen, of aan de ander kunt vragen – Van je hoofd naar je gevoel en je hart
Wat levert het je op:
Wat je leert bij haptotherapie levert je meer energie, veerkracht en mogelijkheden op drie vlakken:
- Meer vertrouwen in jezelf, in anderen en in het leven: meer je rust vinden, ruimte ervaren en in kunnen nemen
- Meer mogelijkheden om dingen anders te doen: dingen anders aanpakken, je eigen beweging inzetten, en voor je eigen grenzen staan
- Meer vertrouwen en ruimte in je omgang met anderen: makkelijker afstemmen, jezelf inbrengen in plaats van (alleen maar) aanpassen, je gevoel beter kunnen verwoorden naar anderen
Cliënten beschrijven de resultaten zelf in deze woorden:
Voelen, veiligheid en vertrouwen
- Ik kan nu makkelijker over dingen denken en heb het gevoel dat ik er mag zijn
- Ik heb geleerd mijn paniekklachten te accepteren en dat helpt me juist om andere keuzes te maken
- Ik ben minder somber en heb geleerd minder zwart-wit te kijken
- Minder piekeren, doordat ik mijn gevoel beter kan uiten
Zelfvertrouwen, je grenzen bewust zijn, en in beweging komen
- Ik durf nu mijn grenzen aan te geven en nee te zeggen
- Ik ben nu zelfbewuster, meer voelen, anders in zaken staan, figuurlijk rechter op
- Ik vaar mijn eigen koers, voel me stevig, heb de bevestiging van anderen niet meer nodig, en vertrouw op mijn gevoel
- Ik mag meer mezelf zijn en neem meer initiatieven
In contact met anderen
- Het lukt weer om dingen bespreekbaar te maken
- De begeleiding heeft me het vertrouwen gegeven dat ik moeilijke gesprekken goed kan doen
- We staan dichter bij elkaar in onze relatie
- Door zelf meer bewust te voelen, kan ik dat ook beter delen met mensen om me heen
Praktische Zaken
Kosten en kwaliteitsinformatie
Voor de kosten van een individuele sessie Haptotherapie voor particulieren: zie het Tarievenoverzicht van mijn praktijk.
De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden haptotherapie (gedeeltelijk) in hun aanvullende pakketten. Voor een overzicht kun je bij de Vereniging van Haptotherapeuten terecht.
Meer informatie over betalingsvoorwaarden, beroepscode en klachtenprocedure kun je vinden via onderstaande link:
Kwaliteitsdocumenten
Haptotherapie of coaching
Haptotherapie valt onder de aanvullende zorg bij de zorgverzekeraars. In de meeste gevallen betaal je zelf een gedeelte en je zorgverzekeraar het andere deel, tot een bepaald maximum per jaar.
Denk je dat je werkgever mee kan of wil delen in de kosten van de begeleiding? Bijvoorbeeld omdat:
- Je klachten ook met het werk te maken hebben
- Je werkgever zich realiseert dat het ook in haar of zijn belang is dat je snel en goed geholpen wordt, zodat je je werk weer goed en met plezier kan doen
- Je werkgever hoge kosten van langdurig verzuim wil voorkomen (vergis je niet, de kosten van verzuim zijn vele malen hoger dan die van een traject!)
- Je werkgever je graag wil helpen als je het (privé) moeilijk hebt?
Dan kan je ook kijken of een coachingstraject of coachingsprogramma op maat voor jou handig is. Ik ondersteun bedrijven met individuele coachingprogramma’s en coachingprogramma’s voor groepen. Ik maak voor deze programma’s een maatwerkofferte nadat we eerst jou wensen en die van je werkgever besproken hebben. Je kunt je werkgever ook naar deze informatie verwijzen. Bij de coachingsprogramma’s werken we ook uitgebreider met thuisopdrachten die ondersteunen wat je in de sessies leert.
Aanmelden haptotherapie
Met onderstaand contactformulier kun je je meteen aanmelden voor haptotherapie of een vraag stellen.
Je kunt me ook bereiken op telefoon 06-34751824.
Aanmelden Haptotherapie
Denk je dat je werkgever mee kan delen in de kosten van de begeleiding? ik ondersteun bedrijven met individuele coachingprogramma’s en coaching programma’s voor groepen op maat. Ik maak voor deze programma’s een maatwerkofferte nadat we eerst jullie wensen besproken hebben. Je kunt je werkgever ook naar deze informatie verwijzen. Met onderstaand contactformulier kun je je meteen aanmelden voor een sessie haptotherapie of een andere vraag stellen. Je kunt me ook bereiken op telefoon 06-34751824.