Hoe je de onrust in je hoofd tot rust krijgt door naar je gevoel te luisteren

In een gesprek met een aantal ambitieuze vrouwen van rond de dertig werd mij duidelijk dat voor veel vrouwen een ENORME HOEVEELHEID ENTHOUSIASME het grootste probleem was in het bewaren van hun balans.

Zoveel enthousiasme dat je je eigen balans verliest

Herken jij jezelf in het beeld dat je
• vaak zó veel dingen wilt aanpakken,
• en heel veel enthousiasme hebt,
• en dat je zo graag van alles wil betekenen in de wereld,
• dat je jezelf bijna voorbij loopt, zodat je stress krijgt?
• Of sterker nog, door al je enthousiasme bang bent in een burnout te belanden?
• En dat er dan ook nog onverwachtse dingen op je pad komen, die ook nog je aandacht vragen?
• Dat je dan ongemerkt in een steeds drukker vaarwater terecht gekomen bent?
Ik herken me er zelf in ieder geval wel in!

Graag wil ik je vertellen waar ik op dit moment zo enthousiast van word. En waarin ik mezelf ook regelmatig tegenkom: in de kunst om balans te vinden tussen mijn enthousiasme allemaal dingen aan te pakken, en tegelijkertijd mijn rust en energie te behouden.

Als moeder in een gezin met 3 kinderen, met een praktijk én de aspiratie om zinvol werk te doen dat de wereld weer een klein beetje mooier maakt, weet ik vaak niet hoe ik de rust weer in mijn hoofd krijg. Gelukkig heb ik me al jarenlang mogen ontwikkelen in het weer tot rust komen, in mijn werk als haptotherapeut. Dit doe ik door naar mijn kern van voelen terug te gaan: voelen wie ik ben, stil te staan bij wat mijn verlangens zijn, en te voelen wat mijn lijf me te vertellen heeft, door stil te staan bij de dingen die mij beletten bij mijn gevoel te blijven. Ik heb ontdekt dat ik daarvoor echt af en toe de inbreng van een ander nodig heb: mijn partner of een goede vriendin. Een goed gesprek, of een ondersteunende hand, of gewoon even naast iemand zitten, helpt mij om weer in mijn gevoel tot rust te komen.

Voor mij is dit jaar echt het jaar van het ondernemen en ondernemend zijn: per 1 mei ben ik begonnen met een jaartraject om met mijn praktijk zichtbaarder te worden in mijn omgeving in Weert.
Geen kale kille marketing, maar marketing vanuit mijn hart! En ik vind het heerlijk om richting te hebben en ergens voor te gaan: een bloeiende praktijk in Weert!
En al snel na het begin van dit ondernemingstraject, ben ik mezelf ook al weer regelmatig voorbijgelopen in mijn enthousiasme om dingen aan te pakken!

Herkenbaar voor JOU? Gelukkig weet ik voor mezelf op tijd aan de bel te trekken. En dan wordt het een uitdaging om juist ook in deze nieuwe stap mijn rust weer te leren te bewaren. Wil jij ook leren je rust te bewaren en hoe je je gevoel daarbij kunt gebruiken ? Ik wil je dat heel graag helpen te ontdekken in de workshop op maandagavond 22 juni.

Teveel enthousiasme: pas op voor burnout en (werk)stress!

Soms wil ik zo graag dát waar ik enthousiast over ben in de wereld zetten! Dat heb ik altijd al gedaan, van jongs af aan. Nou werkt het bij mij zo, dat ik in mijn enthousiasme ook regelmatig voorbijloop aan dat wat mijn lijf me te vertellen heeft. Voor ik het weet kan ik vanuit mijn enthousiasme ook omslaan in efficiënt doelgericht werken, waarbij ik niet meer voel hoe moe ik eigenlijk ben, niet makkelijker meer in contact met mijn gevoel kom, en me in mijn computer begraaf. Dan werk ik vanuit mijn hoofd, en niet meer vanuit mijn gevoel en vanuit mijn hart. Dat is mijn valkuil. En zonder het te voelen, put ik mezelf dan uit.

9 Tips bij burnoutVijftien jaar geleden leidde dat bij mij zelfs tot een burnout. Gelukkig heeft die ook geleid tot het opstarten van mijn praktijk, zo werd mijn pijnpunt ook mijn kracht: andere vrouwen begeleiden om in hun enthousiasme de juiste keuzes op basis van hun gevoel te blijven maken: zelfbewust en krachtig, je werkstress de baas. Ik heb 9 Tips opgeschreven voor iedereen die al in een burnout zit of bang is daarin te belanden. Hiervoor kun je je aanmelden via deze link.

Haptonomie WorkshopBen je nieuwsgierig geworden wie ik dan ben, en hoe ik die ervaring aan anderen over breng? En aarzel je nog om meteen aan een workshop mee te doen? Kom dan naar de volgende Open Avond van mijn praktijk op maandag 1 juni as. van 19.00 tot 21.00 uur. De open avond is een laagdrempelige activiteit: je kunt gewoon binnen komen lopen, een kopje koffie of thee komen drinken, ervaringen uitwisselen met anderen die er zijn, en mij vragen stellen. Je ontdekt dan ook in welke omgeving ik werk, en kunt voor jezelf ervaren of je hier op je plek bent.

De onrust de baas door te luisteren naar mijn gevoel

• Het voelen van mijn lijf
• Voelen wat mijn lijf me te vertellen heeft
• Het bewust worden van wat ik nodig heb om weer te kunnen voelen hoe het eigenlijk met me is
• Het ontdekken hoe anderen mij kunnen helpen weer mijn rust te vinden
• De tijd nemen om stil te staan bij wat mijn verlangens zijn
• Stil staan bij de dingen die mij beletten bij mijn gevoel te blijven

Dat heb ik gelukkig kunnen leren in mijn opleiding tot haptotherapeut. Ik leer nog dagelijks hierin. En elke nieuwe situatie in mijn leven nodigt weer uit om hier nog sterker in te worden.

Wil jij ook meer rust in je hoofd en toch je enthousiasme, je drijvende kracht, behouden? Spreekt dit je zo aan dat jij gelijk ervaring wilt opdoen?

Dan nodig ik je uit om eens te ervaren hoe je bij je eigen gevoel stil kunt staan, en te ontdekken wat de nabijheid van een ander JOU KAN HELPEN om je rust te hervinden als je na al je enthousiaste gedraaf en ge-ren door de dag heen, aan het eind van de dag tot de slotsom komt dat je eigenlijk bekaf bent.
Je kan meedoen aan de Workshop die ik op maandagavond 22 juni a.s. houd van 19.00 -22.00 uur. Als je je voor 3 juni aanmeldt, betaal je voor de workshop € 30,00 ipv € 40,00. Mooi meegenomen toch!

3 stappen in ontwikkeling van je gevoel

In mijn begeleiding volg ik drie stappen om je bewust te maken van je gevoel en om je te helpen gemakkelijker vanuit je gevoel je balans te vinden in het dagelijks leven.

1. Ruimte

Leren stilstaan bij wat er eigenlijk te voelen is en daarin meer Ruimte voor jezelf ontwikkelen

2. Beweging

Leren vanuit je gevoel van ruimte je eigen beweging in te zetten. Ontdekken waardoor je tot actie komt: omdat het van de buitenwereld moet, omdat je het zelf wil, omdat er beweging in zit, hoe zit dat bij jou?

3. Relatie

Leren hoe je omgaat met de buitenwereld als jij in beweging komt en de ander ook. Leren hoe je op elkaar afstemt. Ontdekken wat jij lastig vindt in die afstemming. Reageer je vooral op de ander, neem jij het voor touw of wacht je af? En wat voor gevolgen heeft dat op je werk, in je sociale omgeving of thuis?

Je zult merken dat je anders in het dagelijks leven staat als je vaker stilstaat hoe je deze drie aspecten van omgaan met jezelf en met anderen makkelijker kan doorvoelen en een plek weet te geven. Nou is dat natuurlijk makkelijk gezegd, en misschien denk je, maar hoe werkt dat dan, het klinkt nog zo abstract. Dat wordt me vaak gevraagd. Ik heb gemerkt dat mensen na de begeleiding vaak zeggen dat het eigenlijk zo simpel is: juist in het kleine, in het even stilstaan bij hoe iets voor je is, ervaren mensen het grootste resultaat en de grootste verandering na begeleiding.

Een vrouw van 42 zei daarover:
Ik snapte niet altijd hoe het kon, maar telkens kreeg ik in de sessies weer ervaringen mee, waarmee ik verder kon. Ervaringen waarbij ik dingen ervoer van mezelf in relatie tot anderen, door stil te staan in het moment. Ik heb hierdoor veel over mezelf geleerd, waarmee ik verder kan.

 

Dus het beste advies dat ik je kan geven: kom eens meedoen met een workshop: ik nodig je graag uit om te ervaren en te ontdekken hoe jij kunt leren je rust beter te bewaren en hoe je je gevoel daarbij kunt gebruiken.

PS
Spreekt dit je aan, en heb je al een beeld van of ervaring met haptotherapeutische begeleiding, dan kun je je ook meteen inschrijven voor mijn traject preventie en herstel van overbelasting.